Fiber i Östersund

      Kommentarer inaktiverade för Fiber i Östersund

De flesta av våra boende har fått fiber i Östersund installerat och klart men det finns självklart en del mer avlägsna bostäder på landet en bit utanför Östersund stad som inte har hunnit med att få fiber installerat ännu. Det tar längre tid för entreprenören att gräva fram till enskilda fastigheter och i vissa fall väntar dom på att kunna samgräva med till exempel Vattenfall om det är planerat att gräva ner ledningar under samma sträcka. Därför kommer inte alla som har beställt fiber i Östersund att få det på en gång.

Gräva ner fibern

Varje entreprenör beslutar själva hur fiberkabeln kommer att dras på den enskilda tomten, om det är aktuellt att fiber dras via befintliga kanaler som t ex nedgrävda ledningar, eller om de kommer att gräva ner kabeln i marken i nya schakt. Det ingår 40 meter kabel som dras från tomtgränsen och upp mot huset. Beroende på av vilken entreprenör som fibern har beställts (fungerar lite olika) så bokas ett möte där entreprenören kommer att titta på din tomt och bostad för att veta hur anslutningen av fiber ska gå till på bästa sätt. Det kan vara så att du måste gräva längre än de 40 meter som ingår och det är bra om du pratar om detta på mötet. Ofta kan du boka extra grävning av entreprenören.

Fiber in i huset

För att fibern ska fungera efter att den har dragits in i huset behövs en så kallad medieomvandlare. Det är detsamma som ett uttag som de apparater du vill ansluta till ska kopplas upp via. Fibern går in via din medieomvandlare för att göra om fiberns ljussignaler till elektriska signaler och sedan tvärtom. Då kan alla anslutna apparater ta emot samt skicka all information. Om du är osäker kan du tillsammans med entreprenören komma överens om vart någonstans denna ska monteras i huset. Det måste finnas ett eluttag när medieomvandlaren.